Home de Portaltour Noticies del mon del turisme Novetats del mon del turisme Accés als recursos documentals Home de portaltour
qui som? | contactes | ajuda
Click per anar a la`pàgina principal
Notícies 
Agenda 
Serveis 
Restaurants 
Hotels 
Apartaments 
E. Rurals  
Càmpings 
Platges 
Transports 
Formació 
Monogràfics 
Revista 
Informes 
Documentació 
2002-05-02 | SITEF
Qui som?

Portaltour s'originà a l'any 2000 després d'un procés de maduració i d'experiències enriquidores en el camp de les noves tecnologies i l'estudi del turisme. L'equip que actualment suporta aquesta iniciativa se formà a l'any 1997 en l'àmbit de l'Escola Universitària de Turisme del Consell Insular d'Eivissa i Formentera.

Durant aquest període es dugué a terme la implantació de nous llenguatges de programació a internet, mitjançant un projecte d'investigació (1999-2000) patrocinat pel Centre d'Investigació i Tecnologies Turístiques de les Illes Balears (CITTIB), en el qual s'anà definint la especialització de Portaltour com a eina d'Informació Turística.

A hores d'ara (maig 2002), en col·laboració amb la Conselleria de Turisme del Consell Insular d'Eivissa i Formentera, s'està actuant decididament per a l'adaptació del Centre de Documentació Turística d'Eivissa i Formentera com a fonament del que serà un Sistema d'Informació Turística (SIT) per a les illes Pitiüses.

En la definició d'aquest SIT pitiús s'han tengut presents els models d'altres sistemes que, pel seu abast, trajectòria i prestigi compten com a veritables referents en aquest camp.

L'autèntica revolució que suposen les noves tecnologies té el seu marc més ajustat en els canvis que s'estan produint contínuament en el terreny de la disponibilitat d'informació. Per accedir amb bon pas a aquest mon excitant i de diverses complexitats tècniques es requereix d'un plantejament previ que en el nostre parer ha de tenir una doble vessant.

D'una banda utilitzar el vehicle i l'itinerari correcte que representa internet, sense limitacions aparents de continguts, ràpid, relacionable - més encara després de la implementació d'xml i altres llenguatges associats- i d'accés gairebé universal.

D'aquesta manera la Xarxa compleix amb tots els requisits primaris per suportar continguts en volums massius, sempre i quant es respecti la premissa més bàsica de totes: la definició d'un camp d'actuació que ha de tenir unes fronteres clares quant als continguts i temes a tractar, i del seu abast geogràfic i cultural.

Aquest darrer aspecte dona pas a l'altra banda del plantejament: a les sigles S(istema) d'I(nformació) s'ha d'afegir una adjectivació que les concreti, o alternativament, ens exposarem a un elevat risc de malbaratar l'iniciativa per manca de definició. Al nostre cas l'adjectiu "Turística" (SI+T) implica desenvolupar uns continguts en els quals la informació rebi un tractament segmentat en funció dels destinataris i usuaris finals. L'objectiu prioritari és el segment dels turistes sensu lato, als quals poden interessar un grup determinat de continguts, tant en els diferents moments previs a la seva visita, com durant l'estada en el lloc de destinació.

Els apartats d'informació més demandats pels turistes, coherentment amb diverses enquestes i estudis d'investigació elaborats per experts des dels anys 1970 són els següents:

 • Hotels.
 • Càmpings.
 • Apartaments
 • Events culturals.
 • Festes.
 • Espais naturals - paisatges.
 • Recursos Patrimonials.
 • Museus.
 • Turisme de negocis.
 • Agències de Viatges.
 • Ambaixades.
 • Consolats.
 • Instal·lacions nàutiques.
 • Restaurants.
 • Platges.

A la fi el repte consisteix en el manteniment actualitzat de les dades, per a la qual cosa es fa necessària un relació molt fluïda amb les empreses i institucions que ofrenen aquests serveis.

De manera original, al SIT d'Eivissa i Formentera s'hi troba una secció específica denominada Monogràfics amb la qual es pretén posar a disposició dels turistes una oferta, no comercial, sobre elements de la destinació alternatius i/o complementaris als atractius tradicionals del nostre model turístic de sol i platja. Per ara es troba disponible una visita virtual a Dalt Vila estructurada en textos breus i imatges il·lustratives dels principals punts d’interès turístic de la tri - mil·lenària ciutat d'Eivissa..A més trobarà informació dels Bens d'Interés Cultural, Itineraris per fer a peu o en bicicleta i un monogràfic de la Reserva de Ses Salines.

El segon segment són els professionals (agents) de l'activitat turística. El servei de warning sobre events, calendari programat d'activitats i de localització d'altres empreses, afegit a les dades contingudes a les seccions anteriors, permeten convertir les recepcions d'establiments d'allotjament, els mostradors d'atenció al client o altres modalitats de front line, en autèntics punts d'informació personalitzada per als seus clients, simplement accedint a Portaltour.

Per últim, tot i que no menys important, el segment de planificadors, gestors i tots aquells professionals inserits en l'àmbit de les decisions i de la investigació turística compten amb el recull de documents ordenats en sèries històriques (uns 1.500 fins ara) que s'han heretat, actualitzant-los, del veterà Centre de Documentació Turística d'Eivissa i Formentera. Dades estadístiques, imatges dels principals recursos turístics, estudis i articles en l'àmbit pitiús, un corpus legislatiu bàsic sobre turisme són, entre d'altres, les seccions en les quals s'estructuren aquests continguts documentals.

A més, des de juny de l'any 2001 es poden consultar un recull de les notícies més destacades en els àmbits de la política i planificació turístiques, les empreses d'allotjament, de transports, majoristes de viatges ... relacionades amb els principals mercats vinculats al turisme balear.

A l'empara d'aquesta estructura s'han plantejat possibilitats de desenvolupar estudis aplicats. L'enquesta sobre el seguiment de l'ocupació en allotjaments turístics a Eivissa i Formentera sembla entrar en el camí de la seva concreció. Al domini Portaltour s'allotja la revista ETEIF especialitzada en la divulgació d'estudis relacionats amb el turisme, havent-se publicat dos nombres corresponents als anys 1998 i 1999.

Benvinguts a la navegació per Portaltour.

© Portaltour.net
Tots els drets reservats.
Avda. d'Espanya, 49. 07800 EIVISSA (ILLES BALEARS) SPAIN

Política de distribució.